Nové projekty v Dobšinej

Po dlhých desaťročiach ťažby v Dobšinej a okolí baníctvo definitívne zaniklo.

Poslednou udalosťou bolo zastavenie ťažby v neďalekej Nižnej Slanej, kde sa prestala ťažiť železná ruda. Vtedy bol azda najväčší nápor na úrad práce, na ktorom sa náhle zaevidovalo niekoľko sto ľudí a tým sa ešte viac prehĺbila nezamestnanosť v regióne, ktorá podľa slov Kataríny Dobošovej z UPSVAR v Rožňave predstavuje k 30. júnu .2010 25.33%.

K tomuto číslu však dopomohli sezónne práce, inak je v zimnom období vyššie. Okres Rožňava sa umiestňuje na smutných priečkach najnezamestnanejších okresov na Slovensku s najmenším počtom pracovných príležitostí.

Samosprávy sa zhodujú v tom, že firmám a menším podnikateľom sa snažia vyjsť v ústrety ako sa dá. Snažia sa rokovať s domácimi, ale aj novými investormi, aby sa podieľali na zvýšení zamestnanosti a životnej úrovne v regióne.

Z nedávnych väčších investícii spomeňme výstavbu pozinkovne firmou Kovozink, patriacej skupine Strip, a.s., Košice v areáli Kovostroj pri Dobšinej. Za dva a pol roka sa tam investovalo 17 miliónov eur. Vytvorilo sa tam 50 nových pracovných miest, čo privítal úrad práce aj samospráva. Tento projekt sa tak radí medzi úspešné.

V Dobšinej a jej okolí sa však s projektmi nekončí a črtajú sa tu nové možnosti investícii a zvyšovania zamestnanosti. Podľa vyjadrenia Darka Karlovského, predsedu predstavenstva Strip, a. s., je v štádiu projektu vybudovanie lakoplastovej linky.

V tomto projekte sa počíta s vytvorením nových 35tich pracovných miest. Je to ďalšia náročnejšia investícia a investor by preto privítal partnera na spoluinvestovanie, pretože sa sám na to finančne necíti.

Ďalším projektom je výstavba slnečnej elektrárne. Tá by sa mala nachádzať v súkromnom areáli bývalej spoločnosti, ktorá sa zaoberala ťažbou azbestu.

Ekologická záťaž, ktorú po sebe ťažba zanechala, je značná a Dobšiná sa pýši neslávnym titulom najväčšej haldy azbestového odpadu v strednej Európe.

Noví vlastníci objektu a pozemkov s touto ekologickou záťažou sa snažia o zveľadenie životného prostredia a tak prišli s projektom výstavby slnečnej elektrárne. Elektráreň by mala mať výkon zhruba tri megawatty a onedlho by sa mala začať jej výstavba.

Ilustračné foto: Archív Inforoznava.sk

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Nové projekty v Dobšinej"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.