Oprava článku

V článku „Poslanci zasadali poslednýkrát“ uverejnenom 10. novembra 2010 sme uverejnili vetu, týkajúcu sa schvaľovania smernice „Zásady postupu pri vybavovaní sťažností v podmienkach obce“.

Tvrdili sme v nej, že obecné zastupiteľstvo „nemuselo riešiť ani vybavovanie sťažností, to rieši správny poriadok, na ktorý sa odvoláva v záverečných ustanoveniach zákon o obecnom zriadení.“

Táto informácia nie je správna. Obec skutočne musí mať vypracovaný vnútorný predpis, ktorý upravuje vybavovanie sťažností. Ukladá to zákon č.9/2010 o sťažnostiach účinný od 1. februára 2010.

Za uvedenú chybu sa ospravedlňujeme.

Dovoľujeme si však odvolať sa na skutočnosť, na základe ktorej sme sa k nášmu nesprávnemu tvrdeniu dopracovali.

Na zasadnutí obecného zastupiteľstva v Štítniku 8. novembra 2010 pri prerokovávaní bodu o návrhoch smerníc, účtovníčka obce uviedla: „smernice, ktoré sme vám predložili (medzi ktorými boli uvedené aj zásady týkajúce sa vybavovania sťažností pozn. red.)… sú vypracované v dôsledku novelizácie zákona č. 369 z roku deväťdesiat o obecnom zriadení, ktorá nadobudla platnosť od 1.4.2010.“

Odvolanie sa na zákon o sťažnostiach počas prerokovávania návrhu uvedenej smernice, pred ním ani po ňom nebolo výslovne uvedené.

Na základe tejto informácie sme prehľadávali zákon o obecnom zriadení, v ktorom sme žiadnu povinnosť o vypracovaní smernice k vybavovaniu sťažností nenašli.

Našli sme iba informáciu z paragrafu 27 odseku 2 tohto zákona, ktorá uvádza, že „na konanie, v ktorom o právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach fyzických osôb a právnických osôb rozhoduje pri výkone samosprávy obec, sa vzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní15)“

Poznámka č. 15 zákona o obecnom zriadení uvádza „Zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov.“

Redakcia v dotknutom článku pracovala iba s informáciami, ktoré odzneli na zasadnutí obecného zastupiteľstva a v nadväznosti na to s informáciami zo zákona o obecnom zriadení.

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Oprava článku"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.