V nemocnici prasklo potrubie

V rožňavskej nemocnici v budove polikliniky došlo k havárii, prasklo vodovodné potrubie.

Personál súkromných aj štátnych ambulancií našiel dnes ráno svoje priestory v tejto budove zatopené. „Mali sme asi centimeter vody na podlahe, našťastie sme neostali bez prúdu, ako niektorí kolegovia od vedľa, takže napriek tomu ambulujeme,“ uviedla pre Inforoznava.sk lekárka súkromnej ambulancie, ktoré sú v budove v podnájme.

S otázkou, čo sa vlastne stalo, sme oslovili Ing. Štefana Molnára z vedenia nemocnice. „Na štvrtom podlaží (druhé poschodie) v budove polikliniky nám prasklo vodovodné potrubie. Situáciu máme už pod kontrolou, viac ako 60 % ambulanciám to prevádzku nenarušilo, poruchu sme už odstránili.“   

Nemocnica je spolu s ďalšími tromi nemocnicami (Spišská Nová ves, Trebišov a Michalovce) vo vlastníctve Košického samosprávneho kraja, ktorý hľadá pre ne prostredníctvom poradcu – spoločnosť AKMG z Banskej Bystrice, strategického investora.

Pôvodná súťaž, keď z troch záujemcov len jeden splnil stanovené podmienky, bola v septembri uznesením zastupiteľstva KSK zrušená, do konca roka by sa mala uskutočniť nová, z ktorej môže vzísť investor aj pre rožňavskú nemocnicu. 

Tá bola v lete neúspešná so žiadosťami na eurofondy na dva projekty. Malo sa tým riešiť zateplenie budov, modernizácia a nákup nových prístrojov. Celkom malo ísť o takmer 13 miliónov eur na jej modernizáciu, rekonštrukciu a nové prístrojové vybavenie.

Ich súčasťou bolo i zateplenie budovy polikliniky, čo malo ušetriť takmer polovicu výdavkov za energie. „Peniaze z eurofondov nám boli schválené iba na jeden menší cezhraničný projekt s Maďarskou republikou,“ komentovala koncom júla situáciu riaditeľka nemocnice Marta Hlaváčová.

Definitívne by nájomcu nemocníc v pôsobnosti KSK malo schvaľovať zastupiteľstvo. Skôr ako do konca roka sa tak pravdepodobne nestane i pre doterajší odpor opozície v krajskom parlamente voči takémuto postupu.

Podľa súťažných podmienok pôjde o prenájom akcií nemocníc na dvadsať rokov za 150-tisíc eur. Nájomca nebude môcť žiadať o dotácie z kraja, bude musieť investovať a zvýšiť o pätinu platy zamestnancom.

„Všetci vieme, v akom stave je rožňavská nemocnica. Strategický investor by jej jednoznačne pomohol,“ uviedla koncom júla riaditeľka Hlaváčová.

Manažment nemocnice:

Predstavenstvo: Ing. Ján Babič – predseda, poslanec KSK, MUDr. Marta Hlaváčová – generálna riaditeľka, MUDr. Katarína Kopecká PhD., Ing. Peter Šima, Karol Horník – primátor mesta Dobšiná

Dozorná rada: Ing. Július Slovák, Ing. Mária Mandelíková, Ing. Štefan Bašták – starosta obce Slavošovce, JUDr. Mikuláš Cmorík, MUDr. Milan Praslička PhD., Zuzana Šimčáková

Zdroj: KSK, OR SR, Webnoviny.sk   Foto: Archív Inforoznava.sk

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "V nemocnici prasklo potrubie"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.