Pripomienkovať ich môžu aj občania

Minulý týždeň boli na úradnej tabuli a webovej stránke obce Štítnik zverejnené návrhy dvoch obecných zákonov – všeobecne záväzných nariadení.

Prvým z nich sú Zásady hospodárenia a nakladania s majetkom obce Štítnik, druhým návrh dodatku k Zásadám odmeňovania starostu, poslancov obecného zastupiteľstva a ďalších volených orgánov obce Štítnik.

Z návrhu zásad týkajúcich sa  majetku obce sa môže verejnosť dozvedieť ako hodlajú poslanci a starosta hospodáriť s obecným majetkom.

V približne jedenásťstranovom dokumente je zadefinovaný okrem iného majetok obce, kompetencie starostu a obecného zastupiteľstva, postup pri prevode majetku obce, verejnej obchodnej súťaži, dobrovoľnej dražbe, priamom predaji alebo nájom a výpožička majetku obce.

Možno v ňom nájsť mnoho podrobností napr. aj to, do akej hodnoty majetku bude mať starosta takpovediac voľnú ruku a kedy už bude potrebovať súhlas obecného zastupiteľstva.

Návrh dodatku k zásadám odmeňovania je oproti tomu značne kratší a jednoduchší.

Obsahuje iba jednu kozmetickú zmenu oproti pôvodnému stavu. Podľa tohto návrhu by mal mať zástupca starostu vyplácanú štvrťročnú odmenu vo výške 300,- EUR. Predtým to bolo 100,- EUR mesačne.

Odmena poslancom, predsedom komisií a ich členom za jedno zasadnutie obecného zastupiteľstva resp. komisie ostáva vo výške 12,- EUR.

Občania majú zo zákona možnosť pripomienkovať návrhy VZN v stanovených lehotách a stanoveným spôsobom. My by sme boli radi, keby ste svoje pripomienky vyjadrili aspoň v diskusii pod článkom.

Čo hovorí Zákon o obecnom zriadení k pripomienkovaniu VZN:

(3) Návrh nariadenia, o ktorom má rokovať obecné zastupiteľstvo, zverejní obec jeho vyvesením na úradnej tabuli v obci najmenej 15 dní pred rokovaním obecného zastupiteľstva o návrhu nariadenia. Návrh nariadenia sa zverejní aj na internetovej adrese obce v tej istej lehote, ak ju má obec zriadenú, alebo iným spôsobom v obci obvyklým.

(4) Dňom vyvesenia návrhu nariadenia začína plynúť najmenej desaťdňová lehota, počas ktorej môžu fyzické osoby a právnické osoby uplatniť pripomienku k návrhu nariadenia v písomnej forme, elektronicky alebo ústne do zápisnice na obecnom úrade. Pripomienkou možno v určenej lehote navrhnúť nový text alebo odporučiť úpravu textu, a to doplnenie, zmenu, vypustenie alebo spresnenie pôvodného textu. Z pripomienky musí byť zrejmé, kto ju predkladá. Na ostatné podnety nemusí navrhovateľ nariadenia prihliadať, a to najmä vtedy, ak nie sú zdôvodnené.

(6) Vyhodnotenie pripomienok uskutoční navrhovateľ nariadenia s príslušnou komisiou, ak je zriadená. Vyhodnotenie obsahuje stručný obsah pripomienky, údaje o tom, kto predložil pripomienku, ktorým pripomienkam sa vyhovelo alebo nevyhovelo a z akých dôvodov.

(7) Vyhodnotenie pripomienok sa musí predložiť poslancom v písomnej forme najneskôr tri dni pred rokovaním obecného zastupiteľstva o návrhu nariadenia.

Pre podrobné preštudovanie jednotlivých návrhov VZN kliknite na niektorý z odkazov nižšie:

Návrh – Zásady hospodárenia a nakladania s majetkom obce Štítnik

Návrh dodatku – Zásady odmeňovania starostu, poslancov obecného zastupiteľstva…

Pôvodné znenie – Zásady odmeňovania…

Ilustračný obrázok: fotolia.com

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Pripomienkovať ich môžu aj občania"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.