Chrípka zaútočila na školy

V Rožňavskom okrese je už kvôli chrípke zavretých niekoľko škôl. Žiaci majú preto tzv. „chrípkové prázdniny“.

Epidemiológovia predpokladajú, že chorobnosť bude stúpať ešte aj v nasledujúcom týždni. Niektorí lekári majú pacientov ešte aj o druhej popoludní.  

Metodické usmernenie Ministerstva školstva SR č.15/2004 – R, Čl.5 odsek 2 hovorí:

Riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia, ak počet neprítomných detí alebo žiakov z celkového počtu prekročí 20 %

a) oznámi túto skutočnosť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva

b) zruší všetky záujmové krúžky a mimoškolské aktivity pri prudkom a perspektívnom náraste choroby

c) na základe odporúčaného príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva preruší výchovno – vzdelávací proces.

Na základe povolenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rožňave je prerušené školské vyučovanie v troch základných školách a v jednej strednej škole v Rožňave.

Chrípkové prázdniny majú:

Základná škola Z. Fábryho (od 14.2.2011 – 18.2.2011)

Základná škola S. Tomášika (od 7.2.2011 – 15.2.2011)

Základná škola Ulica Zlatá (od 9.2.2011 – 15.2.2011)

Gymnázium P. J. Šafárika  (od 14.2.2011 – 18.2.2011)

Podľa riaditeľa Základnej školy na Zlatej ulici v Rožňave Mgr. Richarda Szőllősa na základe vyššieho počtu chýbajúcich deti v škole musia robiť monitoring počtu a raz týždenne ho hlásiť RÚVZ. Ak počet chorých deti prekročí 20 percent, môže riaditeľ prerušiť vyučovanie. V pondelok 7. 2. 2011 mali 26 percent chorých detí s vysokým počtom deti v škole, u ktorých boli prejavy akútnych respiračných ochorení (ARO) – kašeľ, teplota, atď. 

„Niektoré boli poslané domov, resp. boli kontaktovaní rodičia. V utorok 8. 2. 2011 sme mali neprítomných už 33 percent a po konzultácii s okresnou epidemiologickou Dr. Donovalovou sme sa rozhodli prerušiť vyučovanie od 9. do 15. 2. 2011. Zajtra ráno musíme zmonitorovať počet prítomných deti a hlásiť stav na RÚVZ,“ spresnil.

„Chápeme, že takéto „chrípkové prázdniny“ sú pre zamestnaných rodičov veľkou komplikáciou, ale tento stav je zapríčinený hlavne nedbalosťou zo strany niektorých rodičov, ktorí svoje deti posielajú do škôl s horúčkou a jasnými znakmi chrípky, resp. ARO. Mali sme prípady aj také, keď deti užívali antibiotika a napriek tomu boli v škole,“ dodal na záver.

Hlásenia chorobnosti RÚVZ Rožňava si môžete pozrieť kliknutím sem

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Chrípka zaútočila na školy"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.