Podpálili les na azbeste



Vo štvrtok 24. marca vo večerných hodinách sa nad Dobšinou, najmä časťou „Vlčia dolina“ vznášal štipľavý dym.

Kúdole dymu a o chvíľu aj viditeľné plamene z lesa na azbeste, ktoré si môžete pozrieť na pripojenej autentickej fotografii, ktorú zhotovila jedna z našich čitateliek, zalarmovali hasičov okolo 18:00 hod. Tí po príchode zistili že požiar vznikol zavinením viacerých maloletých osôb, ktorí si trávili voľné chvíle na azbestovej halde, ktorá je po mnohých rokoch nečinnosti ťažby zalesnená.

V tejto súvislosti Štátna ochrana prírody SR vydala varovanie v ktorom sa uvádza že podľa štatistiky Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Rožňave a Košice – okolie sa ročne zlikviduje okolo 150 nahlásených požiarov pričom hlavné príčiny jarných lesných požiarov sú úmyselné vypaľovanie suchej trávy, pálenie a spaľovanie domového odpadu, zakladanie ohňov v prírode, neuhasené ohorky z cigariet a hry detí so zápalkami.

 V prípade úmyselného a cieľavedomého vypaľovania orgány varujú že dochádza k porušovaniu zákona c. 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi. Zároveň sa porušuje zákon c. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody. Na základe porušení týchto zákonov, môžu občania dostať vysoké pokuty.

Foto: Dominika Šágová

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Podpálili les na azbeste"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.