Udelili Ceny mesta Dobšiná

V sobášnej sieni mestského úradu sa 10. júna konalo slávnostné zasadanie mestského zastupiteľstva za prítomnosti delegácii partnerských miest mesta Dobšiná, ktoré malo na programe iba jeden bod.

Bolo ním udelenie najvyššieho ocenenia mesta, Ceny mesta Dobšiná. Tohto roku boli ocenení traja jednotlivci a jeden kolektív.

Po krátkom uvítaní v zasadačke sa prítomní presunuli do sobášnej siene mestského úradu, kde sa za tónov príjemnej hudby a spevu začali odovzdávať ceny.

Prvou ocenenou bola Anna Gömöryová, riaditeľka Centra voľného času, detí a mládeže, ktorá sa narodila v Kokave nad Rimavicou a základnú školu navštevovala v Dobšinskej Ľadovej Jaskyni. Jej otec bol lesník a v Slovenskom Rudohorí vystriedali trinásť miest. Strednú školu absolvovala v Dobšinej. Po štúdiách začala učiť v Dobšinskej Ľadovej Jaskyni. V roku 1990 zriadila v Dobšinej Dom detí, dnešné Centrum voľného času, kde vo funkcii riaditeľky pôsobí dodnes. V roku 1992 založila detskú organizáciu Fénix, ktorá združuje 5000 detí zo Slovenska, z nášho regiónu 420 detí. Je tiež spoluzakladateľkou klubu histórie v Dobšinej, ktorý funguje od roku 2010.

Druhým oceneným je Ing. Vladimír Šmelko, vedúci správy chovu koní v Dobšinej. Je absolventom zootechnického odboru vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre. V dobšinskom žrebčíne začal pracovať ako 15 ročný a pri svojej práci a zároveň koníčku zotrval doteraz. Za jeho pôsobenia bol chov koní v Dobšinej uznaný za šľachtiteľský chov a génovú rezervu.

Tretím oceneným je Imrich Paločányi, ktorý v roku 1967 nastúpil do práce na správu žrebčína na Muráni, stredisko Dobšiná. V ďalších rokoch pôsobil ako technik v žrebčíne v Dobšinskej ľadovej jaskyni a Jelšave. Po jeho návrate v roku 1978 je vedúcim hospodárskeho dvora žrebčínu v Dobšinej. Celý svoj život strávil prácou v žrebčíne.

Posledným oceneným je kolektív Strediska chovu koní v Dobšinej. Zaoberá sa chovom chladnokrvných koní, Norika muránskeho typu. K dobšinskému stredisku patrí aj stredisko na Veľkej lúke na Muráni. Cieľom tohto chovu je odchov kvalitných, ľahko ovládateľných koní pre využitie v poľnohospodárstve, agroturistiku a tiež chov plemenných žrebcov. Chov koní má v Dobšinej bohatú tradíciu a minulý rok uplynulo 60 rokov od jeho vzniku. Dobšinský žrebťín je držiteľom dekrétu Šľachtiteľský chov, čo je najvyššie možné ocenenie v živočíšnej výrobe. Zároveň bol vyhlásený za chránený chov a génovú rezervu Norika. Kone z tohto chovu sa pravidelne zúčastňujú výstav na Slovensku i v zahraničí. Za svoju prácu získali mnoho významných ocenení a dnes pribudla kolektívu chovu koní v Dobšinej aj Cena mesta Dobšiná.

K Cene mesta Dobšiná oceneným prislúcha aj v zmysle VZN 115/2009 ocenenému kolektívu 150 a jednotlivcom po 100 eur.

Foto & video: Dobsina.net

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Udelili Ceny mesta Dobšiná"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.