Plat starostu už nie je tajomstvom

Plat štítnického starostu sa po vyše mesačnom čakaní od jeho prejednania dočkal svojho odtajnenia.

Nájdete ho v zápisnici z júnového zasadnutia obecného zastupiteľstva, ktorá bola zverejnená na webovej stránke obce tento pondelok.

Platy starostov a primátorov sa v júni mali prejednávať kvôli novele zákona upravujúceho platové pomery starostov obcí a primátorov miest. Táto novela znižovala násobky priemernej mesačnej mzdy o desať percent, čím sa mal znížiť aj plat štítnického starostu. V prípade Štítnika ide o 1,98 násobok priemernej mzdy za rok 2010.

Už na decembrovom ustanovujúcom zasadnutí obecného zastupiteľstva, schválili poslanci starostovi iba základný plat, vtedy 2,2 násobok priemernej mzdy, bez vopred schválených odmien. Ani po pol roku svoj postoj nezmenili a starostovi opäť schválili základný plat. Ten je v júnovej zápisnici vyčíslený na 1 523 eúr. Presná výška pôvodného platu nie je známa.

Povinnosť uvedenia presnej výšky platu v zápisnici bola takisto ako znížené násobky určená novelou spomínaného zákona.

Hoci prejednanie platu starostu nebolo uvedené vo schválenom programe rokovania, predsa sa plat starostu prejednával.

Po malom faux pas, keď sa odvolal na zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, ktorý platy starostov neupravuje, dal starosta hlasovať o svojom plate. Jednoduchou otázkou: „Kto je za to, aby som v zmysle tohto zákona mal plat nižší o desať percent?“ Všetci prítomní poslanci hlasovali za zníženie starostovho platu. Jeho konkrétna výška pritom v rokovacej miestnosti neodznela.

Ilustračné foto: Stock.xchng

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Plat starostu už nie je tajomstvom"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.