Obce odrezané od sveta

Mnohým Dobšinčanom, ale aj návštevníkom mesta sa už pritrafila situácia, že potrebovali vycestovať do blízkych obcí neďaleko Dobšinej akými sú Vyšná Slaná, alebo Rejdová.  Nebolo by na tom nič zvláštne, veď autobusy premávajú celkom slušne a pre nemotorizovaných dostať sa tam cez týždeň nie je žiadny problém.

Horšie by ale bolo, keby ste to skúsili cez víkend. Vezmime si napríklad sobotu. Autobus odchádza z Dobšinej o 6:10 h. a v Rejdovej ste približne o 06:35. Ten istý spoj ide na otočku späť do Dobšinej. Musíte si byť ale vedomí toho, že nazad domov sa už v ten istý deň nedostanete, lebo prvý spoj vám ide až v nedeľu o 12:25 h.. Nezostáva vám nič iné, iba prespať u známeho, prípadne si narýchlo zháňať miestne ubytovanie, aby ste nespali niekde na lavičke. Nedeľa pritom taktiež nie je o nič lepšia od soboty.

Vzniká tu aj častý problém s dostupnosťou zdravotnej starostlivosti pre domácich v zmienených obciach. Ak nejde o život ohrozujúci stav, sanitka k vám jednoducho nepricestuje. Dajme tomu taký boľavý zub. Život síce neohrozuje, ale ak nemáte auto a nezoženiete žiadneho dobrodinca, ktorý vás zvezie na zubnú pohotovosť, môžete trpieť úplne zbytočne aj celý víkend.

Spoločnosť Eurobus, dopravný závod Rožňava, sme požiadali o vyjadrenie, odpovedal nám riaditeľ rožňavského závodu Juraj Sústrik. „Naša dopravná spoločnosť zabezpečuje prímestskú pravidelnú autobusovú dopravu na základe zmluvy o službách vo verejnom záujme uzatvorenej s Úradom Košického samosprávneho kraja. Cestovné poriadky a rozsah dopravy je schvaľovaný zmluvne na obdobie jedného roka. V minulosti autobusové spoje v dňoch voľna na linke Dobšiná – Rejdová využívalo veľmi málo cestujúcich, preto boli spoje zrušené. Žiadna zo spoločností SAD do obcí Rejdová a Vyšná Slaná pravidelnú autobusovú dopravu nevykonáva.“

Z vyjadrenia je teda jasné, že všetko majú v rukách starostovia Rejdovej a Vyšnej Slanej, ktorí by mali viac lobovať na pôde Košického samosprávneho kraja za zlepšenie dopravy v ich obciach počas víkendov. Tento stav žiaľ nestrpčuje život len obyvateľom obcí, ale škodí aj turizmu, ktorý je v celom regióne vo veľmi chabom stave. Taktiež sa v smere na Vyšnú Slaná nachádza aj jedna z posledných veľkých investícii, firma Kovozink, ktorej úctyhodný počet zamestnancov denne dochádza do práce a cez víkendy vzhľadom k situácii najmä osobnými autami. Pasažieri sa skladajú vlastníkovi vozidla na benzín, inak by sa do práce nijako nedostali. V období víkendu sú okolité obce Vyšná Slaná a Rejdová akoby odrezané od sveta.

Ilustračné foto: Google maps

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Obce odrezané od sveta"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.