RVTV: Byť či nebyť?

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Rožňave sa na svojom rokovaní 5. apríla zaoberali aj situáciou v mestskej televízii RVTV. Tú prevádzkuje spoločnosť v 100 % vlastníctve mesta – Mestské televízne štúdio s.r.o. Rožňava.

Jej konateľom je od 25. januára Alžbeta Palcóová, redaktorka maďarského vysielania televízie, ktorá bude túto pozíciu zastávať až do vymenovania nového konateľa po ukončení práve prebiehajúceho opakovaného výberového konania. Predchádzajúca konateľka Martina Beshirová z postu odstúpila v jeseni minulého roku. Členmi Dozornej rady (DR) sú poslanci Jana Mičudová (Nez.) – predsedníčka, Dionýz Kemény (Nez.) a Radoslav Kovács (Nez.).

Poslanci sa na rokovaní zaoberali najprv preklenovacím úverom, o ktorý mestská televízia požiadala na základe uznesenia zastupiteľstva z decembra 2011. Vo výške 43 669 eur (1 315 572,29 Sk) má slúžiť na financovanie časti oprávnených nákladov cezhraničného slovensko-maďarského mediálneho projektu pod názvom „Közös értékeink – Spoločné hodnoty“.

Poslanci návrh schválili počtom 9 hlasov, proti boli 2, nehlasoval 1 poslanec.

V ďalšom bode, týkajúcom sa RVTV, poslanci rokovali o ročnom pláne činnosti mestskej televízie a o návrhu rozpočtu pre rok 2012. „Hlavným predmetom činnosti mestského televízneho štúdia je poskytovanie informácií v rámci pravidelných vysielaní televíznych programov v slovenskom a v maďarskom jazyku,“ uvádza sa okrem iného v predloženom dokumente.

Licenciu na vysielanie má mestská televízia schválenú Radou pre vysielanie a retransmisiu do roku 2021. Podľa rozhodnutia Rady mestské televízne štúdio vysiela 160 minút týždenne, okrem toho vysiela priame prenosy zo zasadnutí mestského zastupiteľstva asi 11-krát ročne. Vysielanie sa realizuje 75 % v slovenskom jazyku a 25 % v maďarskom jazyku.

Mestské televízne štúdio s.r.o. Rožňava za rok 2011 vykázalo účtovnú stratu vo výške 9 811,07 eur. Celkové príjmy spoločnosti boli 41 475,42 eur, pričom 36 886 eur tvorili príjmy od mesta. Zvyšné príjmy vo výške 4 589,42 eur boli z ostatných činností.

Náklady spoločnosti vo výške 51 286,49 eur (1 545 056,80 Sk) pozostávali hlavne z mzdových nákladov, tie dosahovali výšku 23 815 eur. Ďalšie tisíce šli na sociálne poistenie, ale aj iné výdaje ako napr. 1 721 eur za služby pre RENADA FILM bývalého spolupracovníka televízie René Turenského.

Na stránke RVTV.sk je umiestnených niekoľko reklamných bannerov, medzi nimi aj reklama pre portál Infonoviny.sk poslanca Romana Ocelníka (Nez.), ktorý sa na rokovaní zastupiteľstva vehementne dožadoval od zastupujúcej konateľky práve informácie o príjmoch z reklamy. Aké sú príjmy do rozpočtu televízie aj z týchto bannerov, nie je z predložených dokumentov zrejme jasné ani trojčlennej dozornej rade spoločnosti.

„Keď sme pripravovali projekt pred dvomi rokmi, bolo v meste 4 500 pripojení v káblovke,“ reagovala na otázky poslancov ohľadne sledovanosti vysielania mestskej televízie zastupujúca konateľka Palcóová. „To sú veľmi drahé služby, ak by sme chceli zistiť, koľko divákov v danom momente sleduje vysielanie.“ 

„Nesúhlasím s predloženým rozpočtom a vôbec s filozofiou fungovania mestskej televízie,“ vyhlásil poslanec Karol Kováč (Nez.). „Je to spoločnosť s ručením obmedzeným, u ktorej si nepamätám, že by vykazovala zisk.“ – pokračoval. „Jej iniciatíva tvoriť šoty zo života Rožňavy je veľmi príjemná a milá, ale pre 4 500 klientov (pozn. red.: káblovej televízie KID, a. s.), čo už v súčasnosti nie je podľa môjho názoru pravdivým číslom, si myslím, že sú peniažky vyhodené von oknom.“    

Na Kováča reagoval poslanec Radoslav Kovács (Nez.): „Ja teraz nejdem polemizovať o tom, či RVTV má alebo nemá zmysel, ale to číslo 4 500 to nie je 4 500 ľudí ale 4 500 bytov, čiže sa nebavíme v 19-tisícovom meste o 4 500 ľuďoch, ale keď to číslo platí, tak fakticky o celej Rožňave.“ V príspevku na tomto portáli v lete 2008 sa Kovács okrem iného pýtal: „Koho vôbec baví dívať sa na neaktuálne reportáže, pripravené často až diletantsky neprofesionálne? Koho zaujíma poklonkovanie súčasným (a predtým minulým) funkcionárom?“

Do diskusie o sledovanosti mestskej televízie a čísle 4 500 sa zapojil aj primátor Vladislav Laciak (Nez.): „To sú tí, ktorí sú pripojení a môžu cez určitú spoločnosť pozerať, ale to neznamená, že to ešte pozerajú. Sledovanosť je niečo iné ako technická možnosť pripojenia. Domácností je v Rožňave okolo 7 tisíc.“

„Vstúpim medzi dvoch Kováčovcov s pripomienkou,“ zapojil sa do diskusie aj ďalší člen DR televízie poslanec Dionýz Kemény (Nez.). „V rámci Komunitného plánu sociálnych služieb prebehol aj dotazník, v ktorom sa ľudia mohli vyjadriť i k médiám a prijímaniu informácií. Vysoko dominovalo Mestské televízne štúdio, aj sledovanosťou aj víziou do budúcnosti.“

„Schválenie rozpočtu pre Mestské televízne štúdio je pre mesto zbytočný hazard, ktorý môžme ušetriť,“ zopakoval svoj postoj poslanec Kováč. „V minulom roku z úzkej skupiny poslancov vzišla iniciatíva, aby sa prehodnotilo z ekonomického hľadiska nielen fungovanie Mestského televízneho štúdia, ale aj jeho funkcie, ktoré by mali byť zabezpečené pre mesto, resp. informovanosť občanov. Aby bolo zistené nejakým prieskumom trhu, či sú na trhu spoločnosti, ktoré by boli ochotné a schopné tieto prenosy robiť. Myslím si, že by to boli zaujímavé čísla na porovnanie nákladov na prevádzku. Táto možnosť zatiaľ využitá nebola.“ 

Ani jeden z poslancov nepredložil pozmeňovací návrh. Poslanci predložený ročný plán činnosti Mestského televízneho štúdia schválili 13-timi hlasmi, proti bol iba jeden poslanec – Karol Kováč (Nez.).

Dokument:

MTVŠ s.r.o. Rožňava – Plán činnosti na rok 2012

Príloha: Plán hospodárenia na rok 2012

Foto: infoRoznava.sk/Michal Valaštek

Súvisiace články: Pochybnosti okolo faktúr

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "RVTV: Byť či nebyť?"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.