Kaplán z Rožňavy prodekanom v Ríme

VATIKÁN/ROŽŇAVA – Kňazovi rožňavskej diecézy Ľubomírovi Žákovi udelili súhlas s tým, aby sa stal prodekanom Teologickej fakulty Pápežskej lateránskej univerzity v Ríme (PLU). S vymenovaním súhlasil Veľký kancelár PLU kardinál Agostino Vallini.

Vallini, vikár Svätého Otca pre Rímsku diecézu, ďalej oznámil, že Benedikt XVI. ešte 20. apríla vymenoval Žáka za pápežského kaplána, ktorým mu udelil titul Mons.

Mons. Žák pôsobí na Lateránskej univerzite od roku 1999, kde v súčasnosti vyučuje fundamentálnu teológiu

Informoval o tom Michal Lipiak z Konferencie biskupov Slovenska.

Žák bol kaplánom v Rožňave v r. 1990, v tom istom roku začal postgraduálne štúdiá v Ríme, kde sa v r. 1999 stal docentom na Lateránskej univerzite.

Lateránska univerzita vznikla v Ríme najprv ako „ateneum“ v roku 1774, ktoré založil pápež Klement XIV. V roku 1853, za pontifikátu pápeža Pia IX., k dovtedajším teologickej a filozofickej pribudli fakulty kánonického práva a civilného práva, ktoré sú spojené do Pápežského inštitútu Utriusque Iuris.

V roku 1958 pápež Pius XII. založil na ateneu Pápežský pastoračný inštitút, v roku 1959 povýšil pápež Ján XXIII. ateneum na univerzitu. A v roku 1981 Ján Pavol II. založil pri univerzite Pápežský inštitút pre manželstvo a rodinu.

Na univerzite vyučuje vyše 200 docentov z 20 rôznych krajín. Univerzita má okrem rímskeho sídla ďalších 40 sídel v 22 krajinách po celom svete. Navštevuje ju vyše 5000 študentov.

Na tejto univerzite študoval aj slovenský kardinál Jozef Tomko, na ktorej v roku 1956 dosiahol doktorát z teológie a v roku 1961 doktorát práv.

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Kaplán z Rožňavy prodekanom v Ríme"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.