Gogolák naďalej šéfuje RPIC

BEC72C1Na stránke Ústavu pamäti národa figuruje v štruktúrach komunistickej štátnej bezpečnosti z východného Slovenska aj šéf Regionálneho poradenského a informačného centra v Rožňave Karol Gogolák. V ŠtB zastával post náčelníka.

Štátna bezpečnosť slúžila komunistom na udržanie totalitnej moci, bola represívnym nástrojom režimu voči vlastným občanom. Ako sa uvádza v publikácii ÚPN November. Očami ŠtB a ulice, zo zachovaných hlásení vyplýva, že ŠtB aj po zásahu na Národnej triede v Prahe 17. novembra 1989 pracovala v nezmenených intenciách.

Vládnuca garnitúra vnímala študentskú demonštráciu ako ďalšiu rebéliu a následné udalosti sa usilovala mať pod kontrolou. Dôkazom toho bolo vyhlásenie celoštátnych akcií, ktoré boli dlhodobo pripravované pre prípad vzniku mimoriadnych štátnobezpečnostných situácií.

Zamerané boli napr. na ovládnutie elektronických médií (akcia Vlna) alebo na ochranu ekonomických objektov a robotníkov pred organizátormi protištátnych a nepriateľských prejavov, hromadných protisocialistických vystúpení (akcia Kruh).

Podobné akcie však stroskotali na nezvládnutí generálneho štrajku 27. novembra 1989. Nepriateľských osôb a organizátorov hromadných vystúpení už bolo jednoducho priveľa.

Východné Slovensko bolo podľa bývalého predsedu Správnej rady ÚPN Ivana Petranského po vstupe vojsk krajín Varšavskej zmluvy na územie Československa v r. 1968 do istej miery baštou konzervatívnych funkcionárov ŠtB. „Tamojší príslušníci patrili medzi najlojálnejších prívržencov vládnej moci.“

Gogolák sa k veci nevyjadril

Gogoláka sme sa spýtali, či sa môže s odstupom rokov stručne vyjadriť k tejto svojej minulosti. Keďže ako riaditeľ RPIC odovzdáva výročné ocenenia podnikateľom, no popritom kandidoval v miestnych voľbách za Komunistickú stranu Slovenska, zaujímalo nás tiež, či sa to vzhľadom k ideovému zameraniu KSS podľa neho navzájom nevylučuje.

Ponúkli sme mu taktiež možnosť stručne zhodnotiť činnosť RPIC pod jeho vedením. Aké vidí perspektívy tejto organizácie a tiež to, či sa o jej činnosť a stav zaujímali, resp. zaujímajú poslanci, keďže bolo založené s podporou mesta Rožňava a na jeho webovej stránke figuruje medzi mestskými organizáciami.

Nakoniec sme sa ho spýtali, či by nebolo podľa neho správnejšie obsadiť tento post výberovým konaním, napríklad spomedzi nezamestnaných mladých a vzdelaných ľudí.

Gogolák na naše otázky aj napriek urgenciám neodpovedal. V Obchodnom registri SR figuruje ako člen predstavenstva v spoločnosti Prešovské zberné suroviny, a. s.

ÚPN

 

 

 

 

Burdiga a Lach na otázky neodpovedali

V trojčlennej správnej rade tejto organizácie zastupuje mesto primátor Pavol Burdiga (Most-Híd), aktuálne kandidujúci do krajského parlamentu. V júni 2012 sme sa ho v rozhovore pre náš portál okrem iného spýtali, či sa túto personálnu situáciu podujme riešiť.

„Za týždeň ani za dva, či štyri sa to všetko nedá stihnúť. Keď som tam teraz už na plný úväzok, tak budem musieť všetko navštíviť a do všetkého pozrieť a budem lepšie vidieť do toho, ako doteraz,“ reagoval vtedy Burdiga.

Či mieni zmenu na poste šéfa RPIC, teraz už ako člen správnej rady, riešiť, sme sa spýtali primátora aj po vyše roku. Na naše otázky neodpovedal, telefonicky len stručne oznámil, že sa k veci nebude vyjadrovať a že z troch členov Správnej rady má len jeden hlas.

Otázky sme zaslali aj ďalším poslancom rožňavskej samosprávy, kandidujúcim do krajského parlamentu. Ani Burdigov stranícky kolega Ján Lach (Most-Híd) nám však odpovede nedoručil.

Chlebo: Aj podľa poslaneckého prieskumu sú výsledky výborné

Ohľadne personálneho obsadenia postu riaditeľa RPIC v Rožňave sme oslovili aj Vladimíra Chleba, predsedu trojčlennej Správnej rady organizácie.

„Bol by som radšej, keby ste vo vašom periodiku viac propagovali akcie, aktivity, projekty a pomoc, ktorú RPIC poskytuje podnikateľom v Rožňave,“ reagoval na naše otázky.

Ako ďalej uviedol, RPIC je samofinancovateľné a nie je financované zo štátnych ani verejných zdrojov. „Funkciu riaditeľa RPIC schvaľuje Riaditeľská rada na návrh mesta Rožňava,“ zdôraznil Chlebo.

RPIC je združenie právnických osôb, ktorého jedným z členov je aj mesto Rožňava. „Nie je to štátna ani verejnoprávna organizácia, v ktorej by sme mali skúmať minulosť zamestnancov, ale výsledky ich práce. A tie sú aj podľa poslaneckého prieskumu mestského zastupiteľstva výborné.“

Návrh, aby do takejto funkcie zamestnali nezamestnaného, berie skôr ako pokus o znevážnenie práce riaditeľa RPIC.

Kuhn: Neviem o žiadnom poslaneckom prieskume

S otázkami sme sa obrátili aj na ďalších dvoch kandidátov do krajského parlamentu z rožňavského zastupiteľstva.

„Zákony Slovenskej republiky nezakazujú bývalým príslušníkom ŠtB vykonávať riadiace funkcie v organizáciách zriadených samosprávou,“ vysvetlil Ivan Kuhn (OKS), ktorý v nastávajúcich krajských voľbách kandiduje aj na post košického župana.

„Je síce čiastočne smiešne a čiastočne trápne, že človek, ktorý kandiduje za stranu, ktorá má v programe znárodnenie súkromného vlastníctva, odovzdáva ocenenia súkromným podnikateľom, ale je len na dotyčných súkromných podnikateľoch, či takéto ocenenie z jeho rúk prijmú,“ pokračoval.

O činnosti RPIC majú podľa neho poslanci málo informácií, keďže riaditeľ RPIC správu o činnosti podáva iba primátorovi mesta ako členovi Správnej rady RPIC.

„Ja som pred dvomi rokmi požiadal hlavnú kontrolórku o vykonanie kontroly v RPIC, ale riaditeľ RPIC odmietol vykonanie tejto kontroly s tým, že RPIC vzhľadom na svoj štatút nepodlieha kontrolným právomociam hlavnej kontrolórky mesta,“ uviedol ďalej.

Na margo údajného poslaneckého prieskumu povedal, že zhruba pred rokom ho riaditeľ RPIC pozval aj s kolegom Matúšom Bischofom na priehliadku RPIC a informoval ich o činnosti. „Ani po tomto stretnutí však nebola poslancom MZ predložená žiadna výročná správa o hospodárení RPIC, preto neviem objektívne posúdiť fungovanie RPIC.“ 

To by bolo podľa neho možné, iba keby poslanci MZ boli každoročne informovaní o hospodárení RPIC, tak ako sú informovaní o príspevkových organizáciách mesta.

Na menovanie riaditeľa RPIC ako poslanec nemá žiadny dosah. Pripomenul, že súčasný riaditeľ bol vymenovaný v predchádzajúcom volebnom období, keď bol primátorm mesta Vladislav Laciak. Keďže ako poslanec nemá informácie o hospodárení RPIC, nevie posúdiť, či je výmena riaditeľa potrebná.

„Vyjadrenie pána Chleba je pravdivé, ale neúplné. RPIC bolo zriadené ako spoločná investícia Mesta Rožňava a Cassovia BIC s.r.o. Košice. Podľa mojich informácií na jeho vybudovanie boli použité verejné zdroje z rozpočtu Európskej únie a štátneho rozpočtu. Preto by poslanci MZ mali byť informovaní, ako sa nakladá s majetkom mesta a čo sa deje so ziskom RPIC,“ pokračoval Kuhn.

Nevie o žiadnom oficiálnom poslaneckom prieskume v RPIC okrem už spomínanej „zdvorilostnej návštevy“, pri ktorej jemu a poslancovi Bischofovi neboli predložené žiadne oficiálne doklady o hospodárení. „Počas tejto návštevy sme ocenili snahu vedenia RPIC poskytovať priestory na podnikateľskú činnosť vedúcu k vytváraniu pracovných miest, ale zároveň sme vyslovili požiadavku, aby sme ako poslanci boli každoročne informovaní o hospodáraní. Takéto informácie sme zatiaľ nedostali.“

Bischof: História to raz označí ako hrubý omyl

„Je smutné a pre túto krajinu veľmi negatívne, že po tom, ako bol politický režim v rokoch 1948 až 1989 označený v roku 1996 zákonom NR SR ako zločinecký, sa tento zákon ignoruje a nevyvodzujú sa z neho pre život praktické dôsledky,“ konštatoval poslanec Matúš Bischof (OKS), ktorý taktiež kandiduje do krajského parlamentu.

Podľa neho sme v súčasnosti svedkami verejnej glorifikácie tohto režimu, ospevovania jeho údajných, v skutočnosti však neexistujúcich pozitív. „Ako najväčšie negatívum v porevolučnom období vidím fakt, že k vyvodeniu zodpovednosti a uplatneniu spravodlivosti došlo len vo výnimočných prípadoch. Neviem si totiž dosť dobre predstaviť, že by v povojnovom Nemecku umožnili rovnaký generálny pardon, ako tomu tak bolo u nás po roku 1989.“

Ako dodal, domnieva sa, že takýto mierny postup voči zlu, ktorý režim 1948-89 predstavoval, raz história môže označiť ako hrubý omyl.

Foto: Roznava.sk / Karol Gogolák na vyhlásení výsledkov a vyhodnotení súťaže Podnikateľ mesta Rožňava za rok 2009

Odkaz na stránku ÚPN – kliknite sem

Zoznam príslušníkov ŠtB podľa abecedy – kliknite sem

Odkaz na stránku RPIC Rožňava – kliknite sem

Sme.sk: ÚPN chce zdaniť penzie eštebákov, peniaze chce pridať politickým väzňom

Súvisiace články:

Šéf RPIC bol náčelníkom ŠtB

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Gogolák naďalej šéfuje RPIC"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.