Ocelník: Marian, gratulujeme!

DSCF8876Poslanec Mestského zastupiteľstva v Rožňave Roman Ocelník (nez.) na svojom blogu podporuje Mariana Kotlebu a jeho Ľudovú stranu -Naše Slovensko.

Po prvom kole krajských volieb, keď Kotleba postúpil do druhého v súboji o post banskobystrického župana, uverejnil oznam s nasledovným textom (zverejňujeme bez redakčných úprav):

„Marian Kotlaba dosiahol fantastické výsledky vo voľbách do VÚC v BB kraji VO č. 1, ako kandidát na poslanca predbežne zastáva prvé miesto s počtom okolo 8 500 platných hlasov, druhý zvolený za ním nasleduje s odstupom okolo 3 000 hlasov. Ako kandidát na Župana v danom kraji zastáva Marian Kotleba nádherné druhé miesto. Marian, gratulujeme!“

Samotný Marian Kotleba sa na stránke ĽSNS prezentuje okrem iného slovami: „Medzi jeho osobné politické priority patrí vystúpenie SR z NATO a založenie Domobrany.“

Capák: V infonovinách je cenzúra

Ocelník je Rožňavčanom známy predovšetkým ako „dokumentarista“ dopravných nehôd, ktoré zverejňuje na svojich stránkach infonoviny.sk, resp. ocelnik.sk. V poslednej dobe spravodajsky pokrýva aj barana, unikajúceho z dvora hudobníka a učiteľa Milana Capáka.

Ten sa stal známym nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí kvôli opravám poškodených ciest a chodníkov. Najnovšie aj pre zakrývanie kanálov, na ktorých chýbajú poklopy.

„Nepíšem komentáre do infonovín, pretože je v nich cenzúra. Aj na miestach, kde by zrejme nemusela byť,“ reagoval na Ocelníkove zvodky o baranovi Capák. Na sociálnej sieti situáciu vysvetlil tým, že na pozemok s označeným zákazom vstupu vstúpili žiaci ZŠ Ul. Pionierov, ktorí nevládali zavrieť dvierka a tak sa baran dostal z ohrady von.

„Nie som samozvaný betonár, ale v prvom rade magister s vysokoškolským diplomom na rozdiel od majiteľa lokálneho portálu infonoviny.sk,“ zdôraznil Capák.

Pripomenul tiež, že Ocelník po minuloročných doplňujúcich voľbách primátora, v ktorých skončil so 143 hlasmi na poslednom mieste, deklaroval svoju rezignáciu na post poslanca. Dodnes tak však neurobil.

Masníková: Spoluprácu prehodnotíme

Mestské divadlo Actores v Rožňave zastrešuje v rámci rožňavskej samosprávy aj ďalšie kultúrne a športové podujatia. Tie divadelníci propagujú vo vybraných médiách.

Aj keď infoRoznava.sk od publikovania rozhovoru so šéfom Szambedu Júliusom Schwarczom medzi nimi nie je, zverejnili sme už niekoľko recenzií.

Naopak, za vhodný priestor na propagáciu divadelníci zrejme považujú internetové stránky Ocelníka. Mediálnym partnerom bol aj pri septembrových oslavách Dni mesta, v rámci ktorých sa konal štátom dotovaný divadelný festival Tempus Art.

Naproti tomu, logo Ocelníkových stránok sa už neobjavuje na internetových stránkach Gemerského osvetového strediska, ani Gemerskej knižnice P. Dobšinského. Tieto zariadenia spadajú pod Košický samosprávny kraj.

„Spoluprácu prehodnotíme,“ uviedla stručne pre infoRoznava.sk Tatiana Masníková, riaditeľka divadla.

Ako to vidia poslanci?

Predsedov, resp. podpredsedov jednotlivých komisií Mestského zastupiteľstva v Rožňave sme sa spýtali, aký majú názor na tieto aktivity a postoje poslaneckého kolegu a či im neprekáža, že jeho internetová stránka je mediálnym partnerom Mestského divadla Actores.

Rado Kovács, podpredseda sociálnej komisie, zdôraznil, že jeho postoj je nezmenený už viac ako 20 rokov – je negatívny k akejkolvek forme nenávisti a neznášanlivosti k náboženskej, etnickej, národnostnej, rasovej alebo sexuálnej inakosti. „Ako jeden z mála v meste ho vyjadrujem činmi, ako napríklad vtedy, keď sa niekoľko z nás v máji 2010 bez podpory médií a drvivej väčšiny Rožňavčanov otvorene postavilo tvárou v tvár účastníkom predvolebného zhromaždenia strany pána Kotlebu.“

Pripomenul tiež udalosť v minulom roku, kedy sa s poslancom Matúšom Bischofom snažili prekaziť prenájom sály v historickej budove Radnice na oslavu narodenín, spojených s koncertom dvoch neonacistickych skupín, opäť bez akejkoľvek podpory občianskej či mediálnej.

Podľa Kovácsa je práca súboru MsD Actores – vzdelávacie predstavenia pre miestne školopovinné deti (slovenské, maďarské, rómske), naštudovanie divadelných predstavení, v ktorých kriticky reflektujú ľudské predsudky a fóbie (Plot, Pokrvné puto, Stretnúť teba bolo krásne…) alebo spolupráca s hercami a hudobníkmi iných narodností a etník – oveľa dôležitejšia a významnejšia, ako propagácia týchto aktivít „v obskúrnom plátku kolegu poslanca Ocelníka.“

„Práve naopak, myslím si, že jeho neznášanlivé texty sú kompromitované a spochybňované tým, že propaguje prácu divadla Actores,“ uviedol na záver.

Poslanec Matúš Bischof, podpredseda komisie kultúry a vzdelávania, pripomenul, že v čase súbehu reklám Kotlebu a divadelného festivalu bola jeho námietka nad minimálne nevkusom takéhoto počinu braná ako preháňanie z jeho strany. „V súčasnosti, keď sa prienik Kotlebu do „veľkej“ politiky rieši vo všetkých médiách a je považovaný za ohrozenie demokracie na Slovensku, náš kolega posiela gratulácie.“

„Ako člen Komisie vzdelávania, kultúry, mládeže a športu a zároveň jej podpredseda vyzývam k ukončeniu mediálnej spolupráce Mestského divadla Actores so spomínaním médiom. Tiež vyjadrujem počudovanie nad spoluprácou mesta a tohoto média,“ zdôraznil.

Ostro odmieta radikalizovanie slovenskej politiky fašizujúcimi skupinami a preto dúfa, že v tejto konkrétnej okolnosti ide iba o krátkodobú stratu politickej citlivosti.

„Som človek – občan kompromisov a krajné pozície v politickom – názorovom spektre sú pre mňa cudzie. Platí to aj v tomto prípade,“ uviedol pre infoRoznava.sk Ondrej Bolaček, zástupca primátora a šéf finančnej komisie zastupiteľstva.

„Mestské divadlo Actores je samostatný právny subjekt a predpokladám, že aj v tomto prípade sa správa iba pragmaticky,“ dodal.

Ján Lach, predseda komisie na ochranu verejného záujmu, podľa vlastných slov vníma činnosť poslanca Ocelníka v dvoch rovinách – v právnej a v morálnej.

„Pán Ocelník má právo na slobodu slova a tým pádom môže podporiť aj pána Kotlebu. Strana, ktorú reprezentuje pán Kotleba, nie je zakázaná a je tolerovaná našim právnym poriadkom,“ vysvetlil svoj pohľad na vec.

„Osobne sa nemôžem stotožniť s cieľmi tejto strany, považujem ich za nebezpečné a neakceptovateľné pre slušného človeka. Európa i svet už majú neblahú a krvavú skúsenosť s ideológiou podobného typu,“ zdôraznil.

„Nemyslím si, že by sme mali miešať podnikateľské veci kolegu s poslaneckými. Keby tie názory, s ktorými ja zásadne nesúhlasím, predniesol na zasadnutí zastupiteľstva, tak by som sa určite ozval a razantne ohradil,“ uviedol Peter Marko, predseda komisie výstavby.

Pozn. red.: Do uzávierky materiálu sa nám nepodarilo získať odpoveď posledného z oslovených, Dionýza Keményho, predsedu komisie cestovného ruchu. Akonáhle sa tak stane, doplníme ju na tomto mieste.

Kernová: Ten web je nepraktický, nemoderný

“U vás vidno klasickú novinársku prácu, u nich je to skôr jednoduchý informačný web,” napísala nám nedávno Mirka Kernová z omediach.com.

“Vy ako slušný web dodržiavate pravidlá a ak niekto tie pravidlá nedodržuje, tak má jednoduchšiu prácu,” dodala ďalej. Za nereálne označila čísla čítannosti Ocelníkovho webu. “Také čísla nemá v priemere pri článkoch ani Sme.sk.”

“Čitateľ nie je blbý, vidí, cíti rozdiel, ich web je nepraktický a nemoderný,” zhrnula svoju virtuálnu prechádzku do Rožňavy.

Foto: infoRoznava.sk / Ocelník (v strede s fotoaparátom) na demonštrácii kotlebovcov pod hradom Krásna Hôrka

Súvisiace články:

PETÍCIA: Začnime brať extrémizmus vážne

Podivuhodný prípad inžiniera Mariána K.

Ocelník si “požičal” náš obsah

Vyšší územný neonacizmus

Pod hradom Krásna Hôrka zaznelo aj „Na stráž!“

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Ocelník: Marian, gratulujeme!"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.