Jubilejný 10. ročník populárnej lezeckej súťaže

Celoslovenská lezecká súťáž Rožňavský Kameňák, ktorú každý rok organizujú Domka a saleziánska rodina v Rožňave, oslávila tento rok už 10. jubileum. Zúčastnilo sa jej rekordný počet lezcov zo saleziánskych stredísk z celého Slovenska.

Každoročne pribúdajú noví lezci, preto sa piatkový večer venoval spoločnému programu, vďaka ktorému mali všetci možnosť lepšie sa spoznať a zažiť rodinnú atmosféru strediska. Špeciálnym kamenak-3hosťom večera bola generálna radkyňa sestier saleziánok japonka sr. Mária Assunta, ktorá sa s účastníkmi podelila rozprávaním o svojom povolaní a skúsenostiach. Na záver večera nechýbalo večerné slovko, po ktorom bola ešte možnosť zaliezť si na outdoorovej bouldrovke pri večernom osvetlení.

Na druhý deň ráno sa všetko začalo svätou omšou a po výdatných raňajkách sa účastníci premiestnili do telocvične Strednej zdravotníckej školy so zámerom predviesť svoj najlepší výkon na miestnej lezeckej stene. Celé doobedie prebiehala kvalifikácia, po ktorej nasledoval chutný guláš a po ňom napínavé finále. Súťažilo sa v kategóriách muži, ženy a po prvýkrát v histórií Rožňavského kameňáku aj v kategórii deti.

Počas celej súťaže vládla príjemná rodinná atmosféra. V mužskej kategórií sa stal víťazom Adam Okruhlica zo strediska BA-Miletička, v ženskej Terézia Gurová zo strediska BA-Trnávka a v detskej kategórii za chlapcov Matej Stríženec zo strediska BA-Miletička a za dievčatá Elka Šoltesová zo strediska Rožňava.

Aj keď sme sa s niektorými museli rozlúčiť už skôr, keďže mali pred sebou ešte dlhú cestu domov, s ostatnými sme strávili ešte skvelý spoločný večer plný lezenia a zábavy. „Naozaj sa mi tu veľmi páčilo. Zabavil som sa, pocvičil som si aj zaliezol. Bolo tu proste super!“ komentoval Samuel zo Žiliny.

Náš každoročný účastník Mišo Chebiš z Bratislavy sa vyjadril: „Predovšetkým chcem vyzdvihnúť, že prišlo veľa ľudí, mladých ľudí a že sa to tak rozšírilo. Cesty boli spravené friendly, po dohádzaní ďalších chytov to bude ešte lepšie. Teším sa na ďalší ročník a aj na Prešovský Climbing Camp Šuter.“

Náš fotograf Matúš Lucký bol tiež veľmi rád, že mohol dôjsť: „Z môjho pohľadu ako fotografa sa mi tu veľmi páčilo, bolo tu veľa jedinečných momentov, ktoré som mal možnosť zachytiť, vládla tu skvelá atmosféra. Som rád, že som mohol byť toho súčasťou. Už sa teším na ďalší ročník.“

Sme veľmi radi, že došli aj diváci, ktorí srdečne povzbudzovali účastníkov. „Bolo to dobré, veľmi sa mi to páčilo, zabavil som sa a jedlo bolo tiež vynikajúce. Všetci boli veľmi dobrí, najmä deti, ktoré boli neuveriteľne šikovné. Som rád, že som tu mohol byť,“ chválil vedúci pastorácie diecéznej mládeže v Rožňave Patrik Balázs.

A aj samotní organizátori boli veľmi spokojní.

„V prvom rade mám veľkú radosť z toho, že sa nám podarilo vytvoriť rodinnú atmosféru. Veľmi ma potešilo, že sa tohto jubilejného ročníka zúčastnilo rekordné množstvo lezcov (až 32). Novinkou tohto ročníka i veľkým prínosom a obohatením bolo otvorenie kategórie Deti, z čoho sa veľmi teším. Cez ne som vnímal Božie požehnanie. V budúcnosti rozmýšľame aj o kategórii „Seniori“ a možno aj o kategórii Zasvätení.

Osobitne ma teší, že nás navštívila sr. Maria Assunta, takisto otec provinciál Jozef Ižold, delegát pre pastoráciu mládeže Pavol Boka i Jano Holubčík, a taktiež vedúci pastorácie mládeže v Rožňavskej diecéze Patrik Balázs. Vážim si, že si našli čas a prišli nás všetkých pozdraviť a podporiť v tomto druhu apoštoláte a som šťastný, že môžeme spoločne vytvárať jednotu a spolupracovať na výchove mladých.

A čo sa týka samotnej súťaže, bolo pripravených viacero ciest rôznej náročnosti, takže si myslím, že si mohli prísť všetci na svoje. Lezenie je pre nás Don Boscových vychovávateľov len jedným z prostriedkov, ako môžeme mladým odovzdávať ľudské a kresťanské hodnoty a prehĺbovať vzájomné priateľstva a osobitne naše priateľstvo s Bohom. Pomáha nám uvedomovať si, aký je Boh na našej životnej ceste veľmi dôležitý.

Ako lezci sa chceme vždy dostať až na vrch do cieľa, aby sme si mohli vychutnať všetku tú nádheru, ktorá nás tam hore čaká. Je to niečo podobné ako v duchovnom živote, život s Bohom je ten najvyšší vrchol s najkrajším výhľadom. Prajem nám všetkým, aby sme naň raz všetci „vyliezli“ a nikdy sa na tejto ceste nevzdávali a pritom stále dôverovali Bohu, ktorý nás bezpečne istí.“  -povedal jeden z organizátorov Maroš Leškovský.

Najbližšie všetkých srdečne pozývame začiatkom mája do Bratislavy na 4. ročník bouldrovej lezeckej súťaže Balvan a počas letných prázdnin zase do Prešova na Prešovský Climbing Camp Šuter.

KARIN VOZÁROVÁ

VÝSLEDKY:

Kategória Muži :

1.miesto: Adam Okruhlica (BA-Miletička)

2.miesto: Adam Jurčo (Žilina SOŠ)

3.miesto: Šimon Baňas (Sabinov)

Kategória Ženy:

1.miesto: Terézia Gurová (BA-Trnávka)

2.miesto: Monika Ďaďová (Dolný Kubín)

3.miesto: Evka Kubalová (Dolný Kubín)

Kategória Deti – Chlapci:

1.miesto: Matej Stríženec (BA-Miltička)

2.miesto: Dávid Slíž (Rožňava)

3.miesto: Matúš Hegyi (Dolný Kubín)

Kategória Deti – Dievčatá:

1.miesto: Elka Šoltesová (Rožňava)

2.miesto: Mirka Schvarzová (Rožňava)

3.miesto: Saška Lojková (Rožňava)

Organizátori ďakujú za podporu Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR, Saleziánom dona Bosca, Sestrám saleziánkám, Saleziánom spolupracovníkom, Rožňavskému dieceznému biskupovi Mons. Stanislavovi Stolárikovi, Mestu Rožňava, Strednej zdravotníckej škole v RV (poskytla telocvičňu), KHŠ KRAS Rožňava (stavba ciest), firme Vertikal RV (požičanie plošiny), Exallievom z Prešova (ističi), Exallievom zo Zlatých Moraviec (stavba ciest), Katolíckej základnej škole v RV (poskytla jedáleň), firme MIKO ŠPORT Rožňava, Cukrárni Piroška, firme Stamiel-Sklo-Porcelán, Bufetu pod vežou (pri Malom kostole), RÚVZ Rožňava (Poradňa zdravia), firme GEKOS (osvetlenie bouldrovky), firme Trekland z Bratisavy, firme Žilmont, s.r.o. zo Žiliny a všetkým animátorom a dobrovoľníkom.

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Jubilejný 10. ročník populárnej lezeckej súťaže"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.