Plesy alebo regionálny rozvoj?

Mesto Rožňava je počtom obyvateľov takmer identické s počtom obyvateľov mesta Žiar nad Hronom. Pokúsili sme sa z verejne dostupných informácií porovnať získané finančné prostriedky z projektov a grantov za roky 2009 a 2010.

Žiar nad Hronom má uvedený počet obyvateľov 19 151, ktorých zastupuje v mestskom zastupiteľstve 19 poslancov. Odbor riadenia projektov mesta má päť zamestnancov. Suma z projektov podľa zverejného zoznamu je vyše 34 mil. eur a to bez započítania projektu „Verejné osvetlenie“, ku ktorému sa nezobrazujú údaje.

Podrobný prehľad projektov mesta Žiar nad Hronom za roky 2009-2010 nájdete kliknutím sem.

Rožňava uvádza 18 670 obyvateľov, ktorých zastupuje 17 poslancov. Referát regionálneho rozvoja mesta, ktorý každoročne organizuje aj plesy mesta, má troch zamestnancov. Suma projektov podľa zverejného zoznamu je len niečo cez 11 mil. eur.

Podrobný prehľad projektov mesta Rožňava za roky 2009-2010 nájdete kliknutím sem.

Porovnanie objemu finančných zdrojov je komplikované aj z dôvodu, že na stránke mesta Žiar nad Hronom uvádzajú iba veľké projekty z rôznych operačných programov (OP) ako napr. OP Životné prostredie, Regionálny OP. V prípade OP Životné prostredie v Žiari nad hronom získali zhruba 27 mil. eur. V Rožňave nebol podľa informácií dostupných na stránke mesta vypracovaný a podaný ani jeden projekt.

Na stránke mesta Rožňava prevažujú rôzne malé dotácie či príspevky vo výške niekoľko tisíc eur. Tieto na stránke mesta Žiar nad Hronom zrejme ani neuvádzajú. Využívanie výziev z operačných programov, okrem Regionálneho OP, je v Rožňave oproti mestu Žiar nad Hronom pomerne slabé.

Reakcia vedúcej rožňavského referátu

„Značná časť finančných prostriedkov – cca 27 mil.€, ktorú získalo mesto Žiar nad Hronov sa týka projektov z OP Životné prostredie. Faktom je, že oprávnenou osobou na nakladanie s KO a DSO na celom území mesta je spoločnosť Technické služby – Žiar nad Hronom, a.s., ktorá sa prioritne zaoberá odvozom a spracovaním komunálneho odpadu. Z tohto dôvodu mohlo byť mesto aj oprávneným žiadateľom na získanie NFP. V meste Rožňava je oprávnenou spoločnosťou na nakladanie s KO a DSO na celom území mesta spoločnosť Brantner Gemer s.r.o. Z tohto dôvodu mesto Rožňava stráca možnosť získať finančné prostriedky na aktivity, ktoré zabezpečuje na základe Zmluvy o dielo táto spoločnosť,“ reagovala v pondelok emailom Eva Petruchová (na snímke), vedúca referátu regionálneho rozvoja mesta Rožňava.

Ako ďalej uviedla, po odpočítaní tejto výšky finančných prostriedkov je podľa nej mesto Rožňava na rovnakej, keď nie na vyššej úrovni pri získavaní finančných prostriedkov.

„Organizovanie plesu mesta je len jednou z aktivít práce nášho referátu. Rovnako organizujeme množstvo iných kultúrnych a spoločenských podujatí, čo je v súlade s náplňou práce referátu, „ uviedla na záver.

Ilustračné foto: Archív infoRoznava.sk

Súvisiace články: Hľadali vinníka aj peniaze

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Plesy alebo regionálny rozvoj?"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.