Vernisáž výstavy Moja Štiavnica

Obraz "Zasne¸ená cesta na Ve?kú Vodárenskú", olejVo utorok 5. novembra o 16-tej hodine sa uskutoční v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave vernisáž výstavy obrazov Oľgy Kuchtovej pod názvom Moja Štiavnica.

Spolu s Baníckym múzeom na ňu pozýva aj historička umenia Edita Kušnierová, ktorá bude kurátorkou výstavy.

Oľga Kuchtová – Pelachyová (1948) sa narodila a žije v Banskej Štiavnici. Niekoľko semestrov študovala na FF UPJŠ v Prešove odbor slovenský jazyk – výtvarná výchova (štúdium neukončila). Celý produktívny život zasvätila múzejníctvu (SBM Banská Štiavnica, SNM Bratislava, Kaštieľ Svätý Anton).

Výsledky jej doterajšej práce sú zhmotnené v tisícoch katalogizačných záznamov, v scenároch výstav a expozícií a viac ako v dvoch stovkách článkov, štúdií a prednášok, uverejnených v odbornej a periodickej tlači.

V súčasnosti sa intenzívne venuje výtvarnému umeniu, kresleniu a maľovaniu. Banská Štiavnica je nielen jej rodiskom a bydliskom, ale aj večnou inšpiráciou. Je z tej generácie Štiavničanov, ktorá hlboko rešpektuje historické a kultúrne tradície mesta, avšak naplno patrí svojej dobe, svojmu prostrediu, ale aj svojim skrytým snom.

Bez názvu 0001Jej obrazy sú zrozumiteľné a plné farieb. Pri ich tvorbe nachádza vnútornú silu na prekonávanie nepriazne osudu, no nikdy nerezignuje. Maľuje Štiavnicu, jej skvostnú prírodu, tajchy a architektúru pre vlastné potešenie i radosť svojich priaznivcov a zdá sa, že aj pre budúce generácie.

Ako sama hovorí, Štiavnica je fenomén. Fenomén časov minulých ale i súčasných. „Štiavničania žijú akosi inak, cítia inak. Vinú sa k svojmu mestu až materinsky. Akoby ich spájala pupočná šnúra, ktorá nikdy nebola prestrihnutá. Rovnako tí, čo tu zostali žiť, ako aj tí čo odišli, no navždy ostali Štiavničanmi.“

Je to špecifický pocit majetníctva, malomeštiacky prežitok, či hrdosť na svoje mesto? Ktovie? Aj táto výstava má názov „Moja Štiavnica“ a to privlastňovacie zámeno „moja“ vydáva o tom jasné posolstvo.

„Každý z nás by vedel vyrozprávať vlastný príbeh lásky k svojmu mestu. Ja ho rozprávam svojimi obrazmi, lebo toto mesto milujem, som pyšná na jeho históriu, na ľudí, ktorí ju po stáročia budovali a som smutná, keď vidím že chátra. Verím však v jeho lepšiu budúcnosť,“ vyznáva sa autorka.

Výstava potrvá v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov (č. 25) do 5. do 28. novembra.

Foto: Oľga Kuchtová, Banská Štiavnica v zime

BUĎTE PRVÝ V KOMENTOVANÍ ČLÁNKU "Vernisáž výstavy Moja Štiavnica"

Zanechať komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.